Belgisk ølsmagning – Første ølsmagning i sæson 2013

Årets første ølsmagning i vores lille ølklub blev med temaet Belgisk øl. Med sådan et tema kan det jo aldrig gå helt galt. Menuen bestod af:

  1. St. Bernardus Blanche – Witbier
  2. Orval
  3. Boon Oude – Kriek
  4. Maredsous – Brune
  5. Rochefort – 6
  6. Bosteels Brewery – Pauwel Kwak
  7. Troubadour Obscura – Belgisk ale
  8. Westmalle – Tripel
  9. St. Bernardus Abt 12

Jeg vil her give en kort gennemgang af de øl vi fik smagt.

St. Bernardus Blanche – Witbier

St. Bernadus er ikke et traditionelt klosterbryggeri. Det var originalt en ostefabrik, men de overtog i 1962 opgaven med at brygge øl for trappistklosteret St. Sixtus. Aftalen ophørte i 1992, hvor navnet St. Bernadus opstod. Opskrifterne på St. Bernadus’ øl ligger sig dog stadig meget op af de originale trappistopskrifter. Find mere om brggeriet og produkterne hos Sint Bernadus.

Denne blev desuden udnævnt til aftenens bedste øl!

Orval

Orval er et af de 6 klassiske belgiske ølbryggende trappistklostre. Øllen brygges stadig på klostret for at sponsere klostret og dets aktiviteter, men det brygges ikke længere af munke.

Orval adskiller sig fra de andre klassiske klosterøl ved at være tørhumlet, hvilket tilfører ekstra humlebitterhed. Læs mere om bryggeriet på Orval Bryggeriets hjemmeside.

Denne endte som øl nr. 5 ud af 9.

Brouwerij Boon – Kriek Boon

Bryggeriet Boon ligger i Lembeek nær Bruxelles. Bryggeriet brygger hovedsageligt Gueuze og Kriek. Kriek er en Lambicøl tilsat kirsebær. Læs mere om bryggeriet på Brouwerij Boon.

Dette var aftenens mindst populære øl, den havnede på en 9. plads.

Maredsous – Brune

Bryggeriet Duvel Moortgat, kendt fra deres Duvel øl producerer også en ølserie ved navn Maredsous, et navn de har licenseret fra Benediktinerklostret ved samme navn. Fra dette bryggeri havde vi fat i en øl af type brune, som minder meget om den klassiske belgiske dubbel, men dog er lidt lettere i alkoholstyrke. Læs mere om Duvel Bryggeriet.

Denne øl endte som nr. 8 ud af 9.

Rochefort – 6

Rochefort er endnu et af de Belgisk Trappistbryggerier. Bryggeriet der i dag består af 15 munke har brygget øl til at sponsere klostret siden slutningen af 1500-tallet. Rochefort 6, som vi havde fat i, er en Belgian strong ale der kun brygges en enkelt gang om året, og kun udgør ca. 1% af bryggeriets produktion.

Denne blev stemt ind som øl nr 7 ud af 9.

Bosteels Brewery – Pauwel Kwak

Kwak er en filtreret amber ale, den kendes oftest på det karakteristiske timeglasformede glas den traditionelt skal serveres i. Det rundbundede glas kommer med egen holder da det ikke vil kunne stå selv. I følge historien solgte den gamle brygmester Pauwel Kwak sine øl til de rejsende der kom forbi bryggeriet i disse specielle glas, da de kunne sættes fast i rytterens stigbøjle. Læs mere hos Bosteels Brewery.

Denne blev stemt som aftenens 3. bedste øl.

Troubadour Obscura – Belgisk ale

Musketeers er et nyere Belgisk bryggeri, startet i dette årtusinde af 4 ølingeniører (ja, det er tilsyneladende en ting i Belgien, det er lidt sejt.). De laver ølserien troubadour, og vi har her fat i Obscura, der er en blanding imellem en Belgisk strong ale og en engelsk stout. Læs mere om bryggeriet og deres fine kreationer hos Troubadour Bieren.

Denne endte som aftenens 6. bedste øl.

Westmalle – Tripel

Westmalle er også et af de ølproducerende trappistklostre. Her har munkene brygget øl i over 200 år. Deres tripel er brygget efter samme tradition i mere end 50 år. Den får lov at gære over to omgange, hvorefter den bliver hældt på flasker, og får tilsat sukker og gær så den også får lov at eftergære på flasken. Læs mere hos Trappist Westmalle.

Dette var aftenens 4. bedste øl.

St. Bernardus Abt 12

Bryggeriet St. Bernadus blev introduceret ovenfor. Den anden øl vi fik herfra var deres abt 12, bryggeriets stolthed i form af en quadrupel. En øl elsket af ølelskere over hele verden, og med en flot top 50 placering på ratebeer.

Dette var desuden aftenens næstbedste øl. De to Bernadus endte altså med pæne 1. og 2. plads placeringer.

About Jarlskov

Jeg hedder Jesper Jarlskov og jeg er civilingeniør og softwareudvikler med fokus på udvikling til web, sociale og mobile teknologier. Velkommen til min blog om teknologi, softwareudvikling og hvad der sker i mit liv. Bloggen vil bl.a. omhandle projekter jeg diverse projekter jeg følger eller arbejder på, samt diverse ting jeg finder interessante og deleværdige. Jeg håber du findet noget interessant herinde. Jeg blogger desuden også om øl og mad. Jeg kan også følges på: Google+ eller Twitter.
This entry was posted in Øl. Bookmark the permalink.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *